Az avokádó nálunk bármikor, bármilyen formában – mindig jöhet. Nem egy bonyolutt dolog egy egyszerű alapkrém, amit bármivel lehet bolondítani, én most épp burrataval és a „nagyon szeretem” shimeii gombábal.
Hozzávalók (2 adaghoz):
- 2 nagy érett avokado
- 2 baguett
- 1 burrata
- egy kis dondoboz friss shimeii gomba ( fehér vagy barna)
- 5-6 szem koktél, vagy bármilyen apró paradicsom
- egy maréknyi színes saláta
- 1 kis gerezd fokhagyma
- pár csepp olíva olaj
- pár csepp balzsamkrém
- pici citromlé
- 3-4 levél friss bazsalikom
- só
- frissen őrölt bors
- durvára tört rózsabors

Hogyan készítem?
- Vajon sóval és borssal megszórva megpirítom a megmosott és a szárai végétől megszabadított gombát
- A hátramaradt fűszeres vajban megrogyasztom az apró paradicsomokat ( fontos hiszen, egészen más így az íze, mint nyersen)
- Hozzádobom a fokhagymát
- Rálöttyintem az olíva olajat
- Rácseppem a citromlét
- Sózom, borsozom ízlés szerint és néha selymesre, máskor pedig darabosabbra hagyva összeaprítom
- A bagetteket először ketté, majd félbe is vágom - különben nem férnek be a kenyérpirítóba – és aranyszínűre pirítom.
- Ezután széttépem a hófehér burratat és krémesen folyó kisebb-nagyobb sajtdarabokat ráhalmozom a zöld avokádó krém tetejére.
- Erre jön a rozsdavörösre pirult shimeii gomba
- Rá a mélypirosra sült illatos paradicsomok
- A tetejére olívát csurgatok
- És megszórom nagyobb darabokra tépkedett élénzöld bazsalikom levelekkel és durvára tört rózsaborssal
- Jó nagy tányérokra teszem, sűrű balzsamkrémmel nyakon öntött színes salátával bolondítva
Színes és illatos ízkavalkád lesz reggelire, vacsorára, vagy csak úgy, amikor épp megkívánjuk.
