Házitésztát készíteni egyáltalán nem ördöngösség, egy egyszerű arányt kell betartani és nem lehet elrontani. Ráadásul a frissen gyúrt házitészta, frissen kifőzve - verhetetlen. Nekem nincs tésztanyújtóm, úgyhogy én nagyimhoz hasonlóan nyújtófával gyakorlatozom, tökéletesen működik.
Egy dologra kell figyelni, amikor azt hiszed már elég vékony, na akkor a legtöbb esetben még nyugodtan lehet tovább nyújtani, különben főzéskor derül ki, hogy a vastagsága még javításra szorult volna…
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 0,5 kg finom liszt (lehet rétesliszt is)
- 5 db házi tojás (ez fontos, igazán jó tésztát csak házi tojásból lehet gyúrni)
- egy nagy csokor medvehagyma
- frissen reszelt parmezán sajt
- 40 dkg Shimei gomba
- 1-2 diónyi vaj (nem margarin)
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1-2 gerezd fokhagyma
- só
- frissen őrölt bors

Hogyan készítem?
- A medvehagymát és a tojásokat cutterben összemixelem
- A liszttel összedolgozom és gyors mozdulatokkal rugalmas tésztává gyúrom
- Sem víz, sem só nem kell bele!
- Hogy ne száradjon ki, letakarva nagyjából fél órát pihentetem
- Ezután vékonyan lisztezett deszkán kb. 2mm vastagságúra kinyújtom
- A tetejét vékonyan megszórom liszttel és a hosszanti oldaláról indulva, mint egy bejglit feltekerem.
- Egy nagy pengéjű éles késsel 4-5 mm széles csíkokra vágom, és szálanként szétterítve hagyom 15- percet szikkadni
- Utána gombolyagba tekerem
- Ezt a mennyiséget egyszerre főzöm ki, de a gombolyagokat kiszárítva a tárolhatjuk is későbbre
- Felteszem a tésztavizet
- Közben egy serpenyőbe vajat dobok, amikor sistereg rádobom a Shimei gombát és sóval, borssal ízesítve megpirítom Amikor kész hozzáadom még a vékony csíkokra szeletelt kaliforniai paprikát, a durvára tört fokhagymát és csak annyira fonnyasztom meg hogy a paprika már ne harsogjon, de azért még rá lehessen harapni
- A tésztát a lobogó sós víznem kifőző, leszűröm.
- A gombás ragut kiszedem a serpenyőből, a visszamaradt vajas szafthoz teszek még egy pici olíva olajat egy kevés zúzott fokhagymát és durva csíkokra vágott medvehagymát.
- Épp, hogy fonnyadásig hevítem, majd összeforgatom a tésztával
- Tányérokra szedem, ráhalmozom gombás ragut és meghintem a frissen reszelt parmezánnal és néhány csík friss medvehagymáva
A Shimei gombának fehér és barna változata kapható, melyek aromáját a vaj még inkább kihozza. Szívesen használom másmilyen ételekhez is, akár egy rántotta tetején vagy szendvicsekre halmozva. Nagyon szeretik egymást pl. a buggyantott tojással (ráhalmozni) vagy a rétestésztával (töltelékként) ráadásul látványa is kívánatos, ahogyan a hosszú karcsú szárain tartja az apró kerek fejeit…
