Nálunk sokszor készül, nagyon finom, akár másnap, hidegen is. Bármilyen körettel tökéletes. Nagyon jó vendégváró, előre is elkészíthető, amikor a vendégek megérkeznek, csak be kell dobni a sütőbe.
Amikor elkészül, és óvatosan kiborítom egy rácsra, hiszen a tejföl levet ereszt sütés közben és nem akarom, hogy abban álljon. A rácson szépen lecsepeg a felesleg, és ezalatt pihen is, ami fontos, mert akkor lesz szépen szeletelhető. Ha frissen vágom fel szétesik, bár – a családom szerint így is Isteni…
Hozzávalók (4 adaghoz):
- 1 kg csirkemell
- 20 dkg vékonyra szeletelt bacon
- 20 dkg reszelt sajt
- 1- 1,5 doboz tejföl (kis dobozos)
- 2 egész tojás
- 3 evőkanál liszt
- só
- bors
- egy csokor petrezselyem
- 1,5 kg sárga héjú új burgonya
- 1 marék friss, vegyes fűszernövény: oregano, rozmaring, kakukkfű, majoranna
- olíva olaj
- vaj
- tengeri só
- zöld-, és rózsabors
- sütőpapír

Hogyan készítem?
- A csirkemellet kis kockákra vágom, sózom, borsozom és kicsit állni hagyom
- Hozzáadom a tejfölt, a sajtot, a tojásokat, a lisztet és az apróra vágott petrezselymet.
- Egy őzgerinc formát kibélelek sütőpapírral, majd a bacon szeletekkel.
- Beleborítom a csirkehúsos masszát és ráhajtogatom a tetejére is a bacon szeleteket.
- Légkeveréssel 35 – 40 percig sütöm, ha nagyon pirulna, dobok a tetejére egy darab sütőpapírt
- Az utolsó pár percben a tetejére megkenem még egy kis tejföllel és szórok rá reszelt sajtot, így fejezem be a sütést
- Tálalás előtt hagyom pihenni, hogy szépen szeletelhető legyen
- Az új krumplit sós vízben majdnem készre főzöm. Annyira maradjon csak kemény, hogy szépen lehessen szeletelni.
- Ha kész leszűröm, hagyom kihűlni, lehúzom a héját és fél centis karikákra vágom
- A fűszernövényeket apróra vágom, és a krumpli karikák szélét beleforgatom.
- Egy kiolajozott lapos tepsiben sorba rakom. Mindegyik tetejére megy egy borsónyi vaj (nem margarin!) pár szem nagy szemű só, és durvára tört színesbors keverék.
- 180 fokon, alsó-felső sütéssel megpirítom, ha kell, akkor a végén egy pár pillanatra grill fokozaton adok még színt neki.